Bahan - bahan
- Swiss Roll
- 1 Kotak Kristal Jelly
- Tepung Kastard
- 1 Tin Susu Cair
- 1 Tin Besar Fruit Cocktail
- Gula
- Air - guna 1 tin susu cair
- Mula mula potong kek anda, kalau boleh nipis kerana tebal nanti dikhuatiri tak cantik dilihat. Susun elok elok cantik dan kemas ke dalam bekas yang disediakan.
- Dah siap, biarkan seketika.
- Masukkan 3 sudu besar tepung kastard di dalam bekas lain
- Tuangkan 1 tin susu cair
- Dengan menggunakan tin yg sama, masukkan 1 tin air juga
- Kacau-kacau bagi sebati tepung dgn campuran susu cair + air
- Tapiskan adunan & masukkan ke dalam periuk utk dipanaskan.
- Buka api slow-slow hidup dan kacau sentiasa di atas dapur.
- Masukkan 3 sudu besar gula
- Sentiasa kacau sehinggalah cecair tadi menjadi pekat ala-ala gam 20 sen dulu-dulu
- Tuang cepat-cepat cecair gam uolss ke atas lapisan swiss roll uolss potong secomel kak Ton tadi
- Lambat tuang nanti cepat sejuk & cepat beku pulak
- Ratakan sehingga seluruh permukaan
- Utk lapisan yg ketiga, uolss taburkan dgn fruit cocktail
- Pastikan uolss TIDAK tuang sekali dgn air fruit cocktail ye
- Ratakan buah-buah cocktail sehingga menutupi lapisan kedua
- Untuk lapisan keempat, uolss masukkan 400ml air ke dalam periuk
- Buka api utk panaskan air
- Kemudian masukkan 1 kotak kristal jelly ke dalam air yg dipanaskan tadi
- Kacau sehingga campuran kristal jelly itu larut
- Tuangkan cecair jelly uolss ke atas lapisan buah-buah koktail tadi
- Biarkan sejuk dahulu di bawah kipas sebelum anda masukkan ke dalam peti sejuk selama 2-3 jam
- Dan hasilnya -->